Der er noget i luften og vi ved godt hvad…

Der er nemlig fuglesang tidligt om morgenen, der er ikke længere mørkt kl. 16.00 og vinden føles ikke som om den kommer direkte fra Sibirien. Der er nemlig forår på vej, og det er skønt!

Endnu mere skønt er det, at grøntsagerne for alvor begynder at skyde op over alt.

Snart vil spæde nye skyd pryde vores tallerkener. Ærteskud, asparges og gulerødder i smukke farver vil forkæle og forføre vores syn, og langt væk er de tunge simreretter.

De lyse nætter, længere dage og den blidere luft giver os nogle nye muligheder med vores herlige vine. For mange er foråret den bedste vinsæson på året!

Hvad skal der så i glasset?

Det er lidt en overgangsfase vi står i lige nu, så et godt bud er at variere lidt.

Til påskemiddagen er det skønt med en rødvin, der har noget kraft og fylde. Ofte serveres der nemlig lam og det har brug for noget modstand.

Det kunne være fra områder som har fået godt med varme, fx Italien hvor deres Primitivo kunne være et godt bud – navnlig hvis den har både syre og noget tørhed! Alternativt så kig mod staterne hvor den selvsamme drue, dog med navnet Zinfandel også er et godt bud.

Er man til de mere klassiske vinvalg til lam, så kan man kigge efter vine fra Rhône eller Rioja.

Men foråret er bestemt også tiden, hvor både de mere lette rødvine men i særdeleshed også hvidvine og roséer skal i højsædet. De lyse nætter er for mange synonym med de lyse vine.

opskrift på lammechops med bulgursalat

Der er mange muligheder for at lave lam til påskefrokosten. Her har vi gang i grillede lammechops – du kan se opskriften her. Prøv dem med en Californisk Zinfandel på 16 grader.

Skal der udelukket være hvidvin i glasset efter påske?

Svaret er et klart nej, men vi vender tilbage til hvidvinen.

Lad og kigge på rødvinen igen, hvor paletten varierer mere end du tror og nedenstående kun er et lille udkast. Der findes nemlig lige så stor adspredelse indenfor rødvin som der gør indenfor hvidvin.

De tunge og kraftige bomber

Disse vine har masser af sødme, kraft og utrolig meget krop. Dem finder du ofte i områder med meget og konstant sol som USA og Australien.

De tanninrige og syreholdige

Disse vine er placeret lige under vores store bamsevine. Det er typisk dem som du finder i Sydfrankrig og Norditalien.

De lette og elegante

Disse vine kommer ofte fra områder, som velsigner druerne med mere kølig luft. Det er typisk vine fra områder der enten ligger ud mod kysterne eller fx i Tyskland eller Bourgogne, hvor solen ikke er helt så hård som andre steder.

Her er altså tre forskellige kategorier af rødvine, som hver især er gode og lækre, og brillerer til hver deres tid på året Her spiller sæsonens mad naturligvis også en stor rolle.

Men ovenstående er kun en rettesnor, for i sidste ende er det dig selv der er bossen her!

Til foråret vil man ofte gå udenom de helt tunge vine, og sigte efter de tanninrige, syreholdige mere lette vine. Ofte er det nemlig for tungt og varmt til de store vine.

Hvidvin er ligeså kompleks som rødvin…

Som med rødvinen, er der stor forskel på de smukke hvidvine.

  • Der er de store fyldige vine, som har fået masser af eg og fad.
  • Der er hvidvine som har fået varieret fad og er lettet en kende ved fx brug af ståltanke.
  • Der er de helt mineralske vine som er lette, friske, sprøde og ranke.

Igen er det din smag som er afgørende. Når vi rammer foråret vælger mange igen fra de to sidste kategorier. Vinene i disse kategorier er typisk nemmere og mere tiltrækkende at drikke, når solen skinner og velsignet os.

Dæmp temperaturen – også på rødvinen!

Et godt trick er, at skrue lidt ned for temperaturen på rødvinen om sommeren.

Nu tænker du nok at det virker til at være et trick, for at dæmpe smag og sikre, at alkoholen ikke dominerer smagen, men nej – den er god nok.

Prøv din rødvin ved 12-14 grader

Vi siger ikke du skal drikke din rødvin direkte fra køleskabet, men du kan sagtens lege med at sænke temperaturen til 12-14 grader, som ligger midt i mellem den optimale temperatur på hvidvin (6-8 grader) og rødvin (16-18 grader).

Reelt er det lidt af et slaraffenland lige nu. Der både kan og bør drikkes fra alle hylder af lette rød- og hvidvine, og så kommer der også hele paletten om rosé som vi kigger på i næste indlæg.

Indtil da – skål!

winebox forår

Køl dine rødvine ned til 12-14 grader og giv det et skud.

Hvilke vine skal man drikke i foråret?
Artikel
Hvilke vine skal man drikke i foråret?
Beskrivelse
Foråret lidt en overgangsfase med hensyn til de kære vine. Vi er på vej væk fra simreretterne og ud på terrassen - og der skal vinen følge med!
Forfatter
Winebox
Logo

Winebox