For mange er sommeren næsten ubeskriveligt skøn. Årsagen er egentlig ret simpel. Vi har ikke særlig mange soltimer i Danmark, men når solen så endelig vælger at velsigne os, og vor herre kigger ned på os, så findes der faktisk intet bedre sted i verden at nyde sommeren.

For rigtig mange er sommeren næsten blevet et synonym med at spise udenfor, og bruge hele dagen på at forberede til den store middag, hvor der naturligvis skal grilles. Dagen går typisk med, at grillen skal gøres klar, bøfferne marineres, der laves friske salater af spæde grøntsager og måske endda en lille lækker kartoffelsalat med friske danske radiser.

Fyr op for grillen!

Grillen tændes og sættes i gang, og duften af briketter breder sig langsomt i nabolaget. Når denne duft indtræder, så ved man det er sommer i Danmark.

Men hvad skal og bør du have styr på til den perfekte grillaften? For det er ikke nok bare at starte grillen og håbe på det bedste. Nej der skal mere til, og vælger du at gøre dine forberedelser godt, så er der virkelig mulighed for den perfekte grillaften!

Vi har kigget på det absolut vigtigste som du bør have styr på inden du går i gang. Let’s roll!

Det er sommer, og der skal ild i grillen!

“Mis en place”

Franskmændene bruger dette udtryk, når der skal laves mad på restauranter, hvor alt forberedes så grundigt som muligt, så der er så lidt som muligt overladt til tilfældigheder. Det kan du med fordel også gøre.

Overvej hvad du kan lave inden og tidligere på dagen. Kartoflerne kan fx koges og den kolde kartoffelsalat kan sagtens laves inden.

Isterningerne fryses, kødet kan marineres, og bordet dækkes inden gæsterne kommer. Også selv om du tænker ved dig selv, at det “sagtens kan vente”. No my good man – det skal laves nu!

Gratinerede østers

Gratinerede østers er en lækker lille hapser til boblerne

Velkomsten siger alt

Tænk på hvor mange gange du har spist eller været på besøg, hvor velkomsten ikke var særlig imponerende. Der manglede måske et lille glas at starte på, en appetitvækker eller bare en god velkomst. Det har sikkert ikke været af ond vilje, men ofte glemmer man faktisk, at velkomsten sætter en baseline for hele aftenen.

Derfor sørger du for at have overvejet dette nøje. I juli måneds Winebox har vi et temmelig godt bud på den perfekte aperitif. Den kommer fra Argentina og er en mousserende vin lavet på den traditionelle champagnemetode, hvor eftergæringen får lov at ske i flasken.

Mange oversøiske bobler (og bobler der ikke kommer fra Frankrig generelt) har en del sødme selv om flasken angiver ekstra tør. Forklaring er simpel. Den oversøiske varme har gjort vinen sødere og bidraget med mere dybde.

Den har en næsten en grønlig farve og masser af duft af både æbler, citrusfrugter, blomster og lidt brødkrummer.

Den fungerer godt som velkomst netop fordi den har masser af sødme, men kan også snildt bruges til skaldyr, grillede rejser eller blåmuslinger og sågar østers.

Casarena -Ramanegra- Extra Brut

Casarena Ramanegra, Bodegas Casarena er en frisk, mousserende vin lavet på den traditionelle champagnemetode. 

Køb her

Mere vil have mere

Nej der var desværre ikke flere af de argentinske bobler, men heldigvis har du tænkt over hvad næste skridt er, og det er endnu en kølig flaske!

Her kan du faktisk bruge masser af forskellige vine, hvor de kølige med lidt struktur og mineralitet ofte er de bedste lige efter boblerne.

Et godt bud er rosé – og nej- vi er slet ikke der, hvor mænd ikke drikker rosé eller røde drinks for den sags skyld. Rosé er og bliver godt – helt afgjort!

Rosé er vildt tilgivende, men dét at den serveres koldt, betyder der er lidt for mange tvivlsomme produkter på markedet.

Derfor slår vi et slag for, at rosé skal hæves i kvalitet. Juli måneds rosé er fra Italien og er et vildt godt bud på en rosé der har masser af kvalitet.

Den kommer fra det formegentlig nok mest kendte vinhus i Calabrien, men deres rosé er lavet på en sjælden drue – Gaglioppo, som de færreste kender til – udover dig naturligvis! Det er en forholdsvis mørk og fyldig rosé, som er perfekt til hygge og det er netop hvad du har brug for.

Den kan anvendes til kylling eller svinemørbrad med let tilbehør – evt. en sommersalat som sagtens kunne være din næste servering. Derfor er det vinen du hiver frem nu.

Allerede nu er den perfekte grillaften godt i gang!

Librandi - Cirò Rosato DOC 2016

En rosé på en sjælden drue – Gaglioppo – fra det mest kendte vinhus i Calabrien. Det er en forholdsvis mørk og fyldig rosé, som passer lige til terrassen!

Køb her

Vinen til bøffen

Til hovedattraktionen som jo er bøffen efterfulgt af pølser, som helst skal spises bagefter eller til dessert, skal du finde en kraftkarl som har fået masser af varm og sol.

Et godt og sikkert bud kan være at kigge oversøisk, eller til de sydlige dele af Europa. Her er lande som Spanien og Italien oplagte.

Zinfandel er en populær genganger i vores vinabonnement, fordi den fungerer særdeles godt hele året rundt. Den er fyldig, har masser af smag og står godt til bøfferne og den gode grillmad.

Den italienske navnebror til Zinfandel hedder “Primitivo”, og her er et godt bud på et alternativ, som ofte har en kende mere syre, hvilket kan være en god balance til fedmen fra grillmaden.

Her til sommer har vi derfor et godt bud på en skarp Primitivo, som har fået godt med fad og passer godt til grillen og det varme vejr. Den er mørk og helt ude i kanten har den en smuk lilla farve. Den har masser af varme og sol i sig, og de 8 måneder på fad går igen i smagen.

Duften har masser af mørke og modne bær i sig, og den kan du roligt tage proppen af, når du lægger bøfferne på grillen.

Hvis du går All-In på bøffen, så kunne et godt bud på en opskrift være Gastromands Ultimative Surf N Turf, som nok er noget af det vildste der findes – dansk hummer og Tomahawk Steaks på grillen!

bøf på grill

Til bøffen på grillen, går du aldrig galt i byen med en Zinfandel eller Primitivo

Motivation til at blive længere

Frem til de senere timer på aftenen, er det som regel helt fint at sidde ude. Solens varme plejer at være ved helt frem til den går ned. Men så snart solen er væk, mangler der noget.

Sørg derfor for at have lys klar. Det kan enten være stearinlys, små fakler eller bedre endnu – et lille bålsted, hvor der er gjort klar til optænding. Kombinationen af flammerne og et par varme tæpper er kronen på værket, og bestemt en anledning til at blive siddende endnu længere.

Herefter hiver du en flaske rødvin frem, som har lidt historie og forklarer hvorfor netop denne vin er egnet til dette tidspunkt.

Late Night Wine

Efterhånden som aften bliver til nat, begynder temperaturen at falde. Ofte er det sådan, at smag og duftesans er en smule nedsat når du er udenfor, og navnlig sidst på aftenen, hvilket naturligvis kan skyldes lidt for mange glas vin, men det kan også skyldes temperaturen og det at du er udenfor.

Derfor er det vigtigt, at vinen har masser af fylde og varme. Et godt bud, som også har lidt historie er sommerens Zinfandel fra Mexico!

Allerede nu tænker du nok om de overhovedet kan lave vin i Mexico? Svaret er simpelt – det kan de i allerhøjeste grad, og det er faktisk imponerende. I sommerens Winebox finder du en vin, fra den Mexicanske halvø Baja, hvor Mexicos bedste vinhus ligger.

Det er netop en super grillvin, som har et lavt indhold af garvesyre, og går rigtig godt til retter med masser af krydderier og smag. Den er til den kraftigere side, så derfor bør den nydes ved lav temperatur, som du præcis sidder i på nuværende tidspunkt.

Den er flot mørk i farven og har masser af duft af sødmefulde frugter, ristede krydderier og afslutningsvis lidt læder noter. En virkelig lækker vin som gør sig godt inden der skal GT i glassene.’

Velbekomme – og skål!

L. A. Cetto - Zinfandel 2014

Der er ingen grund til at gå ned på vinen, bare fordi det er blevet køligt på terrassen. Fra den Mexicanske halvø Baja finder vi Mexicos bedste vinhus, som står bag denne Zinfandel. Masser af aroma og lang, fyldig smag.

Køb her
Den perfekte grillaften
Artikel
Den perfekte grillaften
Beskrivelse
Grillaftenerne en del af sommerens højdepunkter. Og når du har kørt det store traktement i stilling, er der en ting du ikke må gå ned på: vinen!
Forfatter
Winebox
Logo

Winebox