Det er lidt af en ære, at jeg har fået lov til at skrive dette indlæg på den forholdsvis nystartede side Winebox.dk, som har specialiseret sig i at lave abonnementer på vinkasser til fornuftige penge. På Gastromand hilser vi den slags velkommen og tager hatten af!

Winebox er allerede er ved at gøre sig klar til den kommende “helligdag” 14. februar – eller Valentinsdag, som bliver mere og mere populær verden over. Lad os kigge lidt på dagen.

For nogen er det et absolut Must at gøre noget sødt for sin kæreste, og her lyder traditionen altså, at det er mændene som skal i sving!

For andre er det nærmest et bevidst og åbenlyst valg netop ikke at gøre noget som helst på denne romantiske dag – så imodsætning til størstedelen af mange andre højtider, så deler denne vandene meget skarpt!

Familiefaren_mini

Valentinsdag er har da noget med Romeo og Julie at gøre ikke?

Nej det har det ikke – men det er ofte den opfattelse mange går med. Måske også din? For hvor meget ved du egentlig om den amerikanske “helligdag”? Jeg har ofte moret mig med, at spørge folk om netop det samme og ca. 99 % af alle adspurgte svarer lidt vagt, om det ikke er sådan noget med “blomster, chokolade og kort, som man skal give sin udkårne?” Andre svarer vrissent “at det er noget forhandlere har fundet på for at vriste penge ud af os mænd!“.

Ingen kender sagnet som har gjort, at vi fejrer den i dag, så lad os lige skrue tiden en del år tilbage…

Det var engang…

…en tid hvor kejseren og kirken havde alt magten i samfundet. Det var også en tid hvor romerske soldater direkte blev beordret til ikke at gifte sig, fordi kejseren mente at single mænd udgjorde bedre soldater.

Men ikke desto mindre så fortsatte en præst ved navn Valentin med at vie soldaterne i det skjulte. På grund af hans ulovligheder blev han smidt i fængsel, og senere henrettet ved halshugning 14. februar. Valentin døde så at sige “i kærlighedens navn”.

Senere blev han eftersigende udnævnt til helgen “Sankt Valentin” og en stærk kærlighedshistorie var skabt.

Om det er sandt eller ej vides ikke helt, men det er dog sikkert, at dagen i dag fejres mange steder i verden – navnlig i USA.

Valentinsdag

Hvad gør en Gastromand til Valentinsday?

Se det er det helt store spørgsmål. Hvad gør en Gastromand, som jo efter min overbevisning er en rigtig mand (godt man må være lidt subjektiv her!). Går man mod strømmen og sætter en ære i, at man ikke vil gøre noget specielt for kvinden i sit liv på denne dag?

Eller går man All-In og laver verdens bedste middag, og overhælder hende med lækker vin som naturligvis er bobler? Ja du har gættet det! Enhver undskyldning for at lave mad og drikke vin er lige hvad en Gastromand hungrer efter, så det er All-In!

For ikke så lang tid siden lavede jeg en opskrift, som netop handlede om kvinder. Den var så stor en succes (blink blink) og at den faktisk fortjener at blive gentaget.

Retten er udtænk så smart, at den ligner en million, både når du laver den og når den bliver serveret, men i virkeligheden er det verdens nemmeste ret, som består af unghanebryst, syltede løg og beurre blanc.

Rettens styrke ligger i saucen som faktisk er den “nemme” udgave af bearnaise. Lidt en tilsnigelse, men det er tæt på. En beurre blanc har nemlig udover smør og æggeblommer – som jo er skønt i sig selv – også creme fraiche med en høj fedtprocent, samt en kraftig hønsefond hvilket gør at saucen næsten ikke kan skille, i modsætning til en bearnaise, som jo er noget af et vovestykke at begive sig ud i.

Det vigtige er, at du står og ser professionel ud mens du laver saucen og ligner én som har styr på pisset, og ikke en som er tæt på at gå ned med stress – get it?

Scoremiddag

This one is for the Ladies…

Unghane
Lynsyltede rødløg
Beurre Blanc (bedre kendt som “Verdens Bedste Sauce”)…

Læs hele opskriften her

Hvad drikker en Gastromand så?

Han drikker bobler og gerne mange af dem! Ellers er det helt sikkert noget rødvin du skal ud i, og det må godt være en rødvin som er let og til den tørre side.

Nu tænker du måske, at hvidvin er vejen frem til unghanebryst og ja, det kunne man også, men servér en rødvin ved 12 grader og lad den åbne sig i glasset, så skal du bare se løjer!

Hvis din kvindelige medspiser er nybegynder i vinens vidunderlige verden, så er det også langt nemmere at drikke en kølig rødvin, da det ikke er så voldsomt til at begynde med.

Hvis du slet ikke kan forene dig med denne tanke, så er det er easy fix – denne charmerende Barbera er som skabt til begivenheden! Thats a promise!

Winebox